Levegős hőszivattyú fűtés

Levegős hőszivattyú rendszer

Elöljáróban:

Szinte bárhova telepíthető a levegős hőszivattyú, körülbelül akkor helyet foglal, mint egy klíma kültéri egysége. Mivel a levegő hőjéből nyeri a fűtési hőt, így mindenképpen kiegészítő fűtésként használható.

Fontos megjegyezni, hogy -12 C fokig használható, alatta már nem gazdaságos a használata. Önálló fűtésként nem javasolt.

 

Mi az a hőszivattyú, hogyan működik?

A hőszivattyú nem újdonság, nem csodaszer, és csak Magyarországon számít különleges megoldásnak. Skandináviában, Svájcban, Kanadában, és a világ sok más országában éppoly megszokott és hétköznapi fűtési módszer, mint nálunk a gázkazán.

Tulajdonképpen mindenkinek van otthon „hőszivattyúja“. Ez a hűtőszekrény. A hűtőszekrény a belsejében lévő hőt „kiszivattyúzza“ (ezáltal a belső tere lehűl), és a hátulján külső térbe adja le (a konyha levegője melegszik). A hőszivattyú hasonlóan működik: a környezetből összegyűjtött hőt kiszivattyúzza, és azt a ház fűtési rendszerének adja le. Természetesen ez csak a folyamat elvi alapja: a hőszivattyúk speciálisan házak fűtésére és melegvízellátására kifejlesztett gépek, precízen méretezett alkatrészekkel és szabályozással.

A levegős hőszivattyú

A levegő hőjét hasznosító hőszivattyúknak van egy óriási előnye: bárhová telepíthetők, és telepítési költségük minimális. Ugyanakkor rendelkeznek hátránnyal is: a levegő hőmérséklete tág határok között változik, ráadásul pont ellentétesen a fűtési igénnyel. Akkor a leghidegebb a levegő amikor a legjobban szeretnénk fűteni, ez pedig az üzemeltetési költség megugrását jelenti. Éppen ezért a levegős hőszivattyú mellé kiegészítő fűtést ajánlunk, ami meghatározott külső hőmérséklet alatt lép üzembe. A számítások és a tapasztalat azt mutatja, hogy mínusz 12 C fokig érdemes használni a levegős hőszivattyúkat.

 

Kérje konzultációnkat és árajánlatunkat
saját házának, társasházának
energiatakarékos átalakítására!